Zaterdag 20 juni was een grote dag voor Nina van Dalum. Toen won ze het titelgevecht voor het Nederlands kampioenschap van de Muay Thai Bond Nederland. Vanaf dat moment mag Nina zich Nederlands jeugdkampioen kickboksen noemen. Ze vertelt over hoe het ooit begon.

Wijk bij Duurstede – Nina vertelt dat ze vier jaar geleden met kickboksen begon bij de sportschool van haar vader, Rene van Dalum. De sportschool staat op Mariënhoeve . “Zodoende wist ik al wat meer van deze sport,” verklaart ze, “en het leek mij gewoon heel erg leuk om te doen.”
Door buitenstaanders wordt kickboksen vaak gezien als een agressieve sport. Klopt dat beeld?
Nina: “absoluut niet! Het ligt juist precies andersom. Kickboksen is een sport waarin je discipline leert en vooral respect hebt voor je tegenstander. Een wedstrijd is gewoon een sportieve krachtmeting zoals je die in iedere andere sport kunt zien voltrekken. Natuurlijk is het wel zo dat je door deze specifieke tak van sport wat weerbaarder wordt en ook meer zelfvertrouwen kweekt.”
Als voorbeeld haalt ze het feit aan dat ze al langer aan turnen deed, maar daar nog steeds wat onzeker in was.
 Door het kickboksen en de bijbehorende trainingen zou ze uiteindelijk districtskampioen turnen worden. “Het kickboksen heeft mij dus echt goed voorwaarts geholpen,” vat ze samen.
Tot het titelgevecht heeft ze 15 wedstrijden moeten kickboksen. Was dat zwaar? “Nou, ja… je moet jezelf natuurlijk wel keer op keer bewijzen, hè? Daarbij moet je tijdens een gevecht voortdurend je tactiek goed in de gaten houden om zoveel mogelijk punten te scoren.
Als je met je tegenstander in de ring stapt, ben je op dat moment gelijkwaardig. 
Allebei wil je als overwinnaar uit de strijd komen, maar uiteindelijk is dat aan één van beiden voorbehouden. En daarmee kom ik weer op het begrip sportiviteit: de verliezer is dan de eerste om de winnaar te feliciteren en te erkennen dat hij of zij gewoon beter heeft gepresteerd. En misschien is dat wel illustratief voor iedere andere sport: als je een verlies niet kunt accepteren en dat niet ervaart als een prikkel om beter te willen worden, dan zal je nooit iets bereiken. Natuurlijk krijg je niets cadeau omdat ieder traject vol kuilen zit, maar moeite en vooral doorzetten wordt vroeg of laat altijd beloond.” Voorlopig geniet ze nog even van haar veroverde titel en laat weten dat ze doorgaat met de kickbokssport.

Artikel uit de Wijkse Courant / 01 juli 2015